Czas na sezon – urządzamy kuchnię letnią

2 komentarze

Kuchnia

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kuchnia letnia była obowiązkowym miejscem w każdym domu, do którego niejako przenosiła się na czas letni pani domu. Dzisiaj odchodzi się od tej tradycji, chociaż sama idea gotowania w lecie na świeżym powietrzu jest zdecydowanie przyjemniejsza niż siedzenie w dusznych i gorących pomieszczeniach, w których ciężko wydobyć chociaż podmuch przeciągu. Nasze kuchnie letnie nie tylko sprawdzą się doskonale jako miejsce do przygotowywania letnich posiłków, ale będzie rewelacyjnym miejscem do przygotowywania własnych przetworów na zimę.

Jak się zabrać?

Na początek oczywiście należy znaleźć odpowiednie miejsce, w jakim nasza letnia kuchnia ma powstać. Może to być rodzaj osłoniętej wiaty, może to być niewielkich rozmiarów drewniana konstrukcja, ważne, aby miał on odpowiednią przestrzeń i miejsce do gotowania oraz miejsce na nasze przygotowane przetwory. Musimy pamiętać o doprowadzeniu prądu do naszej kuchni lub zamontowaniu w niej kuchenki gazowej.

Meble – co wybrać na wyposażenie kuchni letniej?

Wszystko, co znajduje się w naszej kuchni letniej powinno być przede wszystkim funkcjonalne. Doskonale sprawdzą się meble z tworzywa sztucznego lub plastiku. Możemy je zastosować, o ile będą pasowały do całej naszej koncepcji. Przydatny będzie również regał, na którym będziemy mogli przechować wykonane przez nas zaprawy oraz miejsce do przechowywania warzyw i owoców, z których te przetwory będą powstawać. Dobrze sprawdzą się podwieszone na sznurkach świeże zioła lub stylowe pojemniczki na gotowe już przyprawy.

2 komentarze

  1. Patrycja

    W zeszłym roku poprosiłam mojego męża, żeby przerobił kuchnię letnią mojej babci na miejsce dla mnie – teraz to ulubione miejsce w całym domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *